Masterclass voor geboortewerkers

Fysiologie van geboorte

Wát is de fysiologie van baren nu precies?
In twee avonden neem ik je mee in wat er op fysiek niveau (hormonen, anatomie, het brein, het autonome zenuwstelsel) en mentaal/emotioneel niveau gebeurt tijdens de baring. 
Waarom is die fysiologie nu zo ontzettend belangrijk? En wat is onze rol nu precies als zorgverlener / geboortewerker? Hoe respecteren we de fysiologie in élke setting?

Een fysiologische geboorte gaat niet over een soort ‘ideale baring’. De fysiologie van geboorte (geven) is niet gericht op ‘de baby moet uit de moeder’. Nee. 

De fysiologische geboorte is ingericht op de lange termijn: hechting en borstvoeding. De effecten van een geboorte zijn dus op de lange termijn merkbaar en zijn zelfs transgenerationeel (van generatie op generatie doorgegeven).

Hoe kunnen wij als zorgverleners, geboortewerkers de beste zorg bieden bij een gebeurtenis die een leven lang effect heeft?

Niet-vorderende baring

50% van de primipara en 34% van de multipara wordt verwezen voor niet vorderende ontsluiting, pijnstilling of niet vorderende uitdrijving. Dat kan anders! Maar… dan moeten we wel weten hoe.

Wanneer spreken we van een niet vorderende ontsluiting of uitdrijving/persfase? Waarschijnlijk wordt het vaker gediagnosticeerd dan dat er daadwerkelijk sprake is van ‘niet vorderen’. De Friedmancurve, die lang aan de basis heeft gestaan van de definitie van ‘niet vorderende ontsluiting’, is achterhaald. Wanneer is er sprake van fysiologie en wanneer is medische hulp nodig? En als er dan medische hulp nodig is, wát is dan het beste? Als de juiste oorzaak niet achterhaald wordt, kan bijvoorbeeld bijstimulatie meer kwaad dan goed doen.

Wat als we verder kijken dan wat we geleerd hebben op onze opleidingen?

Mama_Met_Baby_En_Placenta

Wat krijg je?

 • 4 live masterclasses op 1 & 8 september (Fysiologie) en 3 & 10 oktober (Niet vorderende baring), van 20.00 – 22.00 uur, inclusief ruimte voor vragen en interactieve chat.
 • Zoals je van mij gewend bent: informatie inclusief wetenschappelijke onderbouwing.
 • Uitgebreid naslagwerk om alles terug te lezen.
 • Terugkijklink beschikbaar tot 31 december 2022.
 • Accreditatie KNOV, KCKZ, V&VN: goedgekeurd, punten volgt nog. NBVD: aanvraag ingediend.

Waarom moet ik deze masterclass volgen?

 • Het begrijpen van de fysiologie geeft veel inzicht in het proces van baren, voor zowel jou als voor je cliënt. Meer werkplezier voor jou, meer autonomie voor je cliënt!
 • Met deze informatie kun je echt een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal verwijzingen;
 • Én ook als er wel een verwijzing nodig is, weet je welke zorg er echt nodig is en draag je daarmee bij aan goede uitkomsten voor moeder en kind.
 • Ik ga een aantal dingen weerleggen, die zo gewoon zijn geworden in de hedendaagse geboortezorg. Met wetenschappelijke onderbouwing. Zodat we weer kunnen doen waarom we ons vak gekozen hebben.
 • Verwacht: nieuwe inzichten, samen ontdekken, diepgang én plezier!
Gehurkt

Wat zijn de kosten?

Je betaalt € 447,- voor 4 avonden vol nieuwe kennis, ruimte voor vragen en interactie.

Ben je al lid van de masterclasses over de geboortezorg van Vraag de Vroedvrouw?

Dan betaal je €297,-. De kortingscode vind je hier!

Ben je verloskundestudent?

Via het Instagramaccount dat ik speciaal voor verloskundestudenten heb, deel ik meer informatie voor jullie!

Dit ga je onder andere leren:
 • Hoe geniaal de hormonen samenwerken (het is echt een soort symfonie), waarbij júist ook adrenaline een belangrijke rol speelt.
 • Dat een wee geen samentrekking is en dat ontsluiting een bijzaak is (ja dat lees je goed, BIJzaak).
 • Dat bij een fysiologische geboorte er een geniaal proces gaande is, wat de baby beschermt tegen hypoxie (verminderd zuurstofgehalte).
 • Dat als we niet de juiste oorzaak van een niet vorderende baring achterhalen, die bijstimulatie juist precies het zetje is om in een medisch circus te belanden.
Die kennis ga ik met jullie delen. Diepgaand en vernieuwend.